Lembaran kerja sifir darab 9


Lihat lembaran kerja

Lihat lembaran kerja

Lihat lembaran kerja

Lihat lembaran kerja

Percuma lembaran kerja sifir darab 9

Anda mungkin tidak pernah terfikir, tetapi sifir darab 9 adalah salah satu sifir darab yang paling senang untuk menghafal. Tambahan pula, lembaran kerja sifir darab 9 ini akan memudahkan lagi pembelajaran anda. Latihan tubi ini dihasilkan oleh guru sekolah dan ditujukan untuk pelajar sekolah rendah untuk menyokong kefahaman matematik mereka.

Teknik sifir darab 9 adalah angka pertama dan kedua sebuah jawapan sentiasa berjumlah 9. Lihatlah sendiri; 09, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81 dan 90. Satu lagi mnemonik yang seronok adalah meletakkan nombor di bawah satu sama lain. Di sini anda akan melihat bahawa semua angka kiri adalah sentiasa + 1 (0, 1, 2, 3 dan sebagainya.), manakala angka kanan adalah -1 (9, 8, 7, 6 dan sebagainya.) Kebanyakan pelajar juga menghitung semula sifir darab 9 menggunakan sifir darab 10. Ini adalah cara yang baik untuk menyemak sama ada jawapan anda tepat. Tetapi ingatlah, jangan tergesa-gesa.

Sifir darab adalah asas kepada perhitungan matematik yang lebih rumit dan membentukkan kefahaman matematik. Latihan yang disediakan di sini adalah sesuai untuk mata pelajaran matematik sekolah rendah. Lembaran kerja sifir darab 1 percuma ini boleh dicetak atau dimuat turun (dalam format PDF) ditujukan khas untuk pelajar sekolah rendah. Anda juga boleh menghasilkan lembaran kerja fakta sifir darab menggunakan penjana lembaran kerja. Lembaran kerja ini dijana secara rawak dan menyediakan bahan latihan tubi untuk kerja rumah atau di sekolah.

Iklan:
pin it