Lembaran kerja sifir darab 11


Lihat lembaran kerja

Lihat lembaran kerja

Lihat lembaran kerja

Lihat lembaran kerja

Percuma lembaran kerja sifir darab 11

Klik pada lembaran kerja untuk melihat versi penuh dan mencetaknya. Lembaran kerja sifir darab 11 percuma menawarkan pelbagai latihan tubi. Contohnya, terdapat lembaran kerja dengan 3 latihan berlainan yang merangkumi 60 tugasan campuran. Gunakan tugasan ini untuk berlatih dan mengulang sifir darab dengan beberapa cara yang berlainan.

Lembaran kerja ini adalah cara yang bijak untuk melatih sifir darab 11. Mujurnya, terdapat corak yang jelas kepada jumlah sifir 11. Contohnya, letakkan jumlah di bawah satu sama lain dan anda akan terlihat juga. 1 x 11 = 11, 2 x 11 = 22, 3 x 11 = 33, 4 x 11 = 44. Perhatikan apa-apa? Jika jumlahnya adalah x2, maka jawapan adalah 22, iaitu 2 yang ditulis dua kali. Selain itu, dengan x 3, jawapan adalah 33, iaitu 3 yang ditulis dua kali. Ini kerana 3 x 11 juga boleh dibahagikan sebagai 3 x 10 + 3 x 1, iaitu 30 + 3 = 33. Namun begitu, ambil perhatian bahawa 10 x 11 adalah berbeza; di sini jawapan adalah 110. Semoga berjaya!

Sifir darab adalah asas kepada perhitungan matematik yang lebih rumit dan membentukkan kefahaman matematik. Latihan yang disediakan di sini adalah sesuai untuk mata pelajaran matematik sekolah rendah. Lembaran kerja sifir darab 1 percuma ini boleh dicetak atau dimuat turun (dalam format PDF) ditujukan khas untuk pelajar sekolah rendah. Anda juga boleh menghasilkan lembaran kerja fakta sifir darab menggunakan penjana lembaran kerja. Lembaran kerja ini dijana secara rawak dan menyediakan bahan latihan tubi untuk kerja rumah atau di sekolah.

Iklan:
pin it